Hur övervakar man stadsnät på bästa sätt?

TV, telefoni och internet är viktigt för att Sveriges medborgare ska kunna ta steget in i framtiden. OP5 är det enda svenska IT-övervakningsföretaget och vi hjälper idag stadsnät, telefonoperatörer, telekom- och broadcastingbolag och ett 70-tal kommuner.

Att stadsnäten fungerar säkert och smärtfritt är en förutsättning för att vi ska kunna behålla och avancera vår position som ett uppkopplat land. OP5 Monitor hjälper dig att hålla reda på hur stadsnätet mår. Vi har frågat Patrik Edberg på Nossebro Energi hur de gör när de övervakar sitt stadsnät.

 

Nossebro Energi berättar hur de övervakar sitt stadsnät

 

Nossebro Energis utmaning

“Vi ville övervaka stadsnätet samt IT i koncernen med ett system där support finns för att slippa sitta i timmar online och leta efter lösningar på problem. Inköpet var något som sköttes och begärdes av IT-avdelningen, som sköter driften av servrar och stadsnät.”

 

Hur övervakar man stadsnät?

Nossebro Energi jämförde OP5, Netcrunch, check_mk, Cacti och Nagios olika system och jämförde främst hur de hanterar olika sätt att få in data via snmp/script för monitorering.

“Vi valde OP5 Monitor främst för att det är en komplett lösning med tillgänglig support på svenska som ändå ger oss bra möjligheter att via script hämta data från udda system. Idag kör vi OP5 i VMware-miljö med övervakning i flera nät samt appen, för att beredskapen snabbt skall kunna se om och var problemen finns i nätet. Vi satte upp övervakningen själva med viss supporthjälp. Projektet flöt på fint och vi plockade först in standardsaker som servrar, både Linux och Windows, för att sedan lägga in switchar. Sist la vi in uddalösningar som statistik från från DHCP och externa tjänsteleverantörer över till exempel antalet IP-TV boxar som körs i nätet.”

 

Har du några rekommendationer till andra?

“Sätt upp en testmiljö och lägg in ett par av varje typ av utrustning, se om det finns något ni inte tänkt på som är bra att övervaka. Glöm inte att testa att göra egna script för att få in ovanlig data. I vårt fall har utvärdering och implementation fungerat utan några större problem så jag tror inte vi skulle göra på något annat sätt.”

 

Fungerar det bra?

“Ja, det har fungerat bra i och med att OP5 Monitor är så pass komplett med snabb support. Om ett problem skulle dyka upp så blir det oftast löst direkt. Hör av er till dem så berättar de mer.”

 

Vad behöver man övervaka?

Distributionsswitchar? Patchpaneler? Routrar? Accesswitchar? Hushållen?

Boka en demo!

 

Patrik Edberg, IT-Ansvarig Nossebro Energi

 

 

 

Request a
Product Demo

Would you like to speak to one of our technical advisers over the phone? Just submit your details and we’ll be in touch shortly.